קטניות

עדשים כתומות

יתרונות: משביעות ותורמות לירידה במשקל, מפחיתות כולסטרול, סוכרת ושומנים בדם. מפחיתות סיכון לסרטן,  קלות לעיכול, מתבשלות מהר. מקור טוב לחלבון מהצומח.

שימושים לדוגמא: מומלץ להשרות ולהנביט לפני השימוש.
ניתן לאכול בתבשילים, מרקים, ממרח עדשים כתומות (להוסיף לאחר הבישול – טחינה, לימון, מלח), פירה עדשים, מג'דרה, להסמכת תבשילים.

אפונה

יתרונות: טובה לאנמיה. עשירה בברזל וויטמיני B.  דלה בשומן. 
טובה למראה העור, מפחיתה כולסטרול וטובה לבריאות הלב וכלי הדם. 
טובה לירידה במשקל.

שימושים לדוגמא: מומלץ להשרות ולהנביט לפני שימוש (אפונה שלמה בלבד. אי אפשר להנביט אפונה חצויה). 
מרקים
תבשילים
הסכמת תבשילים
ממרח אפונה
"כבד קצוץ צמחוני" – אפונה מבושלת לטחון עם אגוזי מלך, בצל מטוגן ותיבול.

אטריות פוטוצ'יני מאדממה ומאש 

יתרונות: אלו קטניות העשירות בסידן, מכילות נוגדי חמצון, נטולות גלוטן, עשירות בחלבון וסיבים תזונתיים.

שימושים לדוגמא: מתאימות לבישול כארוחה עיקרית יחד עם ירקות מוקפצים. אפשר להקרים עם שמנת 5% מסויה .
טעים עם ירקות מוקפצים ברוטב סויה. 
ניתן להכין בפשטידות או להוסיף למרק.

גרגירי חומוס

יתרונות: עשירים בברזל, מורידים כולסטרול ושומנים בדם, מגן על הלב, מאט את קצב ההזדקנות, מפחיתים רמות סוכר, משביעים ודלי שומן ולכן תורמים לירידה במשקל. טובים לבניית העצמות.

שימושים לדוגמא: מומלץ להשרות ולהנביט לפני שימוש.
תבשילים
בסלטי ירקות
ממרח חומוס
נשנוש
פלאפל אפוי בתנור
בתבשיל מתוק יחד עם אורז מלא. להמתיק בסילאן.

שעועית לבנה

יתרונות: טובה לאנמיה. מסייעת להורדת רמות סוכר, כולסטרול, לחץ דם. 
דלה בשומן, משביעה.

שימושים לדוגמא: מומלץ להשרות ולהנביט לפני שימוש. 
תבשילים (למשל ברוטב עגבניות)
מרק שעועית
ממרח שעועית (לאחר בישול טוחנים עם שמן זית, מלח, שום)
בסלטי ירקות
נשנוש

קמח חומוס

יתרונות: מפחית לחץ דם וכולסטרול, עשיר בחלבון. טוב לבניית העצם. דל בשומן.

שימושים לדוגמא: לחמים, בפשטידות, תחליף לביצה עבור הטבעוניים. 
ניתן לעשות חביתת חומוס: לערבב חצי כוס קמח חומוס עם חצי כוס מים. להוסיף עשבי תיבול, פטריות, מלח. לטגן כמו חביתה על מחבת חמה עם מעט שמן.